Kaitum älv juni 2012

söndag 14 september 2014

Jälmån (Tranemo)

15 km, 2-3 dagar, olika turer 2013-2018. Film på YouTube från vår tur maj 2017 i den övre halvan (vid lågt vatten) och från vår tur i september 2017 i den nedre halvan (vid högt vatten) YouTube.
Film när jag var ute med min klass i mitten av april 2018 vid extremt högt vatten YouTube.

Jag vill utse denna tur på Jälmån till den perfekta familjeutflykten (särskilt sträckan Nyfors-Gisslarp, 7 km, passar för nybörjare). Jälmån är en liten, vacker och slingrande å, 11 mil från Göteborg. Att paddla å medströms gör färden omväxlande och inte fysiskt krävande. Uthyrning av kanoter är smidig med Turista i Nittorp som är stationerade i Nittorp. De kan också ordna transporten tillbaka till bilarna.
Tidig morgon i lägret
För att paddla sträckan Nyfors till Gisslarp bör vattenflödet vara minst 0,8 m3/s vattenweb för att inte behöva dra kanoterna över grunda bottnar. Perfekt vattenstånd för denna sträcka är 1-4 m3/s. Är det högre börjar ån svämma över. Smal å är roligare.

Turerna har börjat i Nyfors. Det är så långt uppströms som man kommer med kanadensare. Isläpp högre upp kräver högt vatten och erfarenhet av forspaddling. Längs med ån finns vindskydd med eldstäder. Vid första vindskyddet tog vi lunch och vid det andra slog vi upp våra tält. Där fanns ett fint vindskydd och plats för flera tält.
Dagen efter paddlade vi några km till vindskyddet i åns utlopp till Nygårdssjön där vi tog lunch. Därefter var det bara några hundra meter till vi tog upp kanoterna på Nygårdssjöns strand och blev körda tillbaka till våra bilar vid Nyfors.

Smal och med bra fart ger spänning

På en senare tur (25-27 maj 2017 och september ) körde vi Nyfors till Brandsmo. Ska man lyfta och paddla nedströms Rydfors bör vattenföringen helst vara över 1,5 m3/s. När vi körde där var det 0,9 och vi fick släpa mycket genom steniga partier. Däremot är detta en rolig sträcka vid högre vatten, ex 1,5-2,5 m3/s. Vid vår andra tur på denna sträcka hade vi högt vatten, 3,9 m3/s. Det var så pass mycket vatten att de små charmiga strömmarna var borta utan det var brett och strömmande. Roligast vattenstånd för denna sträcka är nog 1,5-2,5 m3/s. vattenweb
Det fanns en fin plats i hagen nedströms bron i Algutstorp på höger sida. Vi frågade på gården och de sa att det inte var några kor där de närmsta dagarna. I denna hage får det plats många tält.

Fikastund nära Stocken
För familjeturer, börja läsa vid Nyfors.

Grönahög-Stocken-Dalstorpasjön 11 km
Nedströms Stocken
Denna sträcka är stenig och bara paddelbar vid högvatten (minst 6 m3/s vid Nittorp) och passar bäst för tåliga kajaker. Vi körde vid 7 m3/s vid Nittorp. Se film på YouTube. Vi startade i Grönahög här. Första 1 km var lugnt strömmande till lätt forsande. Därefter var det djupare när ån rann lugnt genom våtmarker i kanske 4 km. Denna första sträcka skulle funka fint med kanadensare i detta vattenstånd. Därefter blev det grundare och mer fors klass I fram till Stocken. Vid Stocken började Jälmåleden med fin stig på båda sidor av ån. Vi hittade en fin fikaplats just nedströms Stocken på södra stranden. Se bild. Nu blev det lite kraftigare fors klass II+ ner till Daltorpsjön där vi slutade vår tur eftersom det var is på sjön. här


Dalstorpasjön-Nyfors 3 km
Denna sträcka har vi inte kört utan texten är hämtad från en ledbeskrivning. Sträcka kräver högvatten och är en varierande sträcka med två korta lyft och medelsvåra forsar. Fiskevårdsområdet arbetar med att återställa ån till det utseende som den hade före flottningen i början av 1900-talet. Stora och halvstora stenar har lagts ut och små vattenfall har byggts för att öringen ska kunna återintroduceras och kunna reproducera sig.

Nyfors-Gisslarp (Nygårdssjön) 7 km
Denna sträcka är den perfekta familjeturen. Efter ca 20 min paddling kommer man till vackra Nettarpa bro med tre stenvalv. Denna sträcka är mysig då ån delvis är smal och slingrar fram, Inga forsar eller lyft på denna sträcka gör den lämplig för barnfamiljer för dagstur eller med övernattning.

Gisslarp (Nygårdssjön)-Brandsmo 8 km
Efter 2 km kommer du till Ryfors där ni kan avsluta paddlingen eller fortsätta den efter ett lyft vid brons högra sida. Bär runt en gård till höger vid lågt vatten eller bara över vägen vid högre vatten. Efter Ryfors kan det vid lågt vattenstånd vara stenigt och man får ibland kliva ur kanoten och dra den förbi grundaste sträckorna. Det bör vara minst 1,5 m3/s i Nittorp för att köra denna sträcka.
I Algutorpasjön kan det vara svårt att se vart ån tar vägen. Ta höger i sjön och sedan vänster. En bit efter sjön tas kanoten upp på vänster sida ca 100 m före en bro (se skylt) och bärs upp till bilvägen för transport. Strax efter upptaget kommer en fors som kräver högvatten och vana.

Brandsmo-Tranemosjön 5 km
Denna sträcka har vi inte kört utan texten är från en ledbeskrivning. För att paddla denna sträcka, som innehåller forsar, krävs att man är mycket van paddlare samt noggrann rekogniscering av sträckan från landsvägsbron till Björsdamm. Ta upp kanoterna på vänster sida innan dammfästet och dra kanoten ca 200 m (ojämnt) förbi de besvärligaste partierna vid kvarnruinerna. Sista forsen i högersväng inga problem  för van paddlare. Vidare lätt paddling till Björsdamm. För de allra flesta gäller landtransport till Björsdamms kraftstation. Man tar upp på den vänstra sidan. Sista sträckan ut till Tranemosjön är i regel ganska lätt. Ta det dock lugnt för här finns några stora stenar som kan vara bekymmer om man fastnar. Strax innan Tranemosjön sammfaller Jälmån med Månstadsån. Väl ute i Tranemosjön följer man den vänstra stranden så är det lättast att hitta Assmans utlopp.

Fortsätter man Assman 20 km så rinner den ihop med Ätran. Assman har flera fall och innebär lyft.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar