Kaitum älv juni 2012

söndag 15 maj 2016

Utrustning och mat i kandensare

Fullastad kanadensare på Nittälven
Jämfört med många andra sätt att uppleva naturen så kan man unna sig fler bekvämligheter om du har en kanadensare. Du kan ha med mycket packning som du inte själv behöver bära. Detta passar extra bra när man paddlar med barn. Läs gärna tidigare inlägg om att paddla med barn.

Jag ger här tips om hur jag brukar packa när vi är ute på en typisk tur 2-3 dagar med barnen. Mycket gäller också för de längre turer som jag har gjort på exempelvis Norrlandsälvar. Jag skriver först om vattentät packning, sedan om mat och sist om tält, sovsäck och dylikt.

Packsäckar från Ortlieb
Familj har vält i grund fors i Nittälven
Jag tycker mest om paddling på åar och älvar. Det finns något från min barndom där det känns spännande att fundera på vad som finns bakom nästa krök. Jag har laddat mina barn med den norska 80-talsserien Bröderna Dahl och Professor Drövels hemlighet på YouTube. Mycket uppskattad. Åar passar också bra för barn då det hela tiden händer något och det aldrig är långt till land (säkerhet). Paddling på åar blir inte heller lika fysiskt krävande då strömmen ger hjälp och man behöver inte tampas med motvind och vågor. Men "å" andra sidan ökar risken att välta med kanoten i forsar eller då man ska krångla sig förbi nedfallna träd. Att packa vattentätt är då en stor fördel. Då blir man inte heller lika utsatt för regn. Jag brukar använda packsäckar som är helt täta. De är i storleken 25-75 l. Jag har huvudsakligen köpt mina på Kanotcentrum i Göteborg och de är av märket Ortlieb. De har ett mycket stort utbud. Jag räknar med att mina kommer att hålla en livstid så jag känner mig inte så priskänslig. Det finns också billigare på XXL, Biltema, Jula, sportaffärer med flera. Packsäckarna är också bra att lägga kläder och saker i under natten då allt blir fritt från morgonens fukt och tältets kondens.
Jag brukar ha ett par längre spännband (Clas Ohlsson) för att fästa packningen i kanoten. Ifall man går runt så är det skönt att slippa leta efter sin utrustning nedströms. På botten i kanoten brukar jag ha ett liggunderlag som barnen kan sitta på.

Om jag är ute i upp till 2-3 dagar med barn så brukar jag ha med en stor kylväska. Den mesta maten har jag fryst från början och hoppar över kylklampar. Maten brukar hålla sig kall i två dygn och det mesta är fruset från början. Följande brukar jag ha med fryst. Ärtsoppa, risgrynsgröt, torskrygg, mjölk, juice, köttfärssås, ärtor, pannkakssmet, smör, korv. Längst ner har jag några öl/läsk som håller sig iskalla i nästan två dygn.

Småburkar är bra
På förra turen såg menyn ut så här:
1. Pulvermos med stekt torskrygg, lingonsylt och ärtor. Jag hade gjort en panering (rågmjöl, ströbröd, salt, vitpeppar) som jag hade med i en liten burk. I kylväskan hade jag med ett ägg i liten burk samt smör.
2. Ärtsoppa (fryst) och pannkakor (smet fryst) med jordgubbsylt och hemmagjord nutella (recept nedan). Pannkakssmeten vispar jag ihop hemma och fryser in i två små PET-flaskor.
3. Köttfärssås och spaghetti. Köttfärssåsen har jag med fryst i burk.
4. Risgrynsgröt (fryst) med kanel och socker.
5. Frukost blir havregrynsgröt med russin, socker och mjölk (fryst).
6. Indisk linsgryta (fryst) Dhal (recept) (obs! dubblera kryddorna) med naanbröd som steks i olivolja.
Enkla mellanmål blir extra viktigt med barn då det ibland kan bli långa sträckor utan mat av praktiska skäl. Jag brukar ha med ölkorv, cashewnötter, frukt och kanelgifflar. Tipset är att inte snåla med smaskens när man är ute med barnen de första gångerna. Det fungerar som muta om det blir kämpigt och kan göra turen extra mysig.

Rostade hasselnötter
Hemmagjord nutella är perfekt att ta med som pålägg på smörgåsar, till banan eller på pannkakor. Det är inte heller kylkänsligt. Min familj är helt beroende av denna. Gör du den själv så får du också ett mycket bättre näringsvärde än de köpta. Mer av nyttigheter som hasselnötter (bra fettsyror + massor av vitamin E) , kakao (kraftfulla antioxidanter) och rapsolja (bra fettsyror) samt mindre socker än den köpta. Här kommer receptet.
Lägg 400 g hasselnötter på en plåt och rosta i 175 grader. Det tar 12-15 minuter. Ta ut dem efter 10 minuter och rör om och titta hur de ser ut. Sätt in dem i två minuter i taget och upprepa tills de har fått fin brun färg men inte är brända. Låt dem svalna något och ta bort skalet genom att gnugga dem mellan händerna eller med en handduk. Mixa dem till en smet med stavmixer. Bäst är om de fortfarande är något varma. Tillsätt 4 msk rapsolja, 2 dl kakao och 2 dl socker, 1 tsk vaniljsocker och rör ihop till jämn smet. Lägg i burk och ställ i kylen. Varning! Beroendeframkallande. Mycket gott och håller nötallergiker på behörigt avstånd. Att rosta nötterna och äta dem som de är är inte heller en dum idé.

För mat är olika typer av småburkar är praktiskt. Jag brukar ha små medicinburkar med ex socker, salt och pulverkaffe. Småburkar med sylt. Hotellflaskor med tvål och schampoo osv.

När man är ute under sommaren så finns alltid risken att hamna i ett mygginferno. Jag har alltid med en ThermaCell som fungerar mycket bra. Så värt med en myggfri måltid eller braskväll.

Tältlampa är mysigt
Jag föredrar tält med absid (förtält). Lätt att förvara packningen i och är ett bra skydd för regn och mygg. Det är mysigt att avsluta en kväll med bokläsning för barnen i tältet. Då är en tältlampa bra. Jag kör en Black Diamond (se bild) som är liten och lätt att reglera styrkan på. Jag har också med ett extra batteri för att kunna ladda mobilen en eller två gånger. För barnens del brukar de alltid få en viss speltid i tältet under paddlingarna. Detta för att det är ett stort intresse för dem och det känns synd om paddling ska ställas mot spel hemma. Av denna anledning blir en extra laddningsstation viktig.

Sovsäcken är en av dina viktigaste saker. Undvik att köpa de billigaste sommarsäckarna. Om du är ute på annan tid än mitt under sommaren så rekommenderar jag tresäsongssäckar som kanske är komfort - 5 grader. Under sommaren så ska komfort vara 0 grader eller lägre. Sommarnätter kan vara kalla. Detta blir särskilt viktigt om du är ute med barn. Barn har ofta svårare att reglera sovsäcken och dess snören. Det blir skönast att sova om du inte ligger med alla kläder på. En mössa är bra att ha med för natten. Huvudet är ju trots allt utanför säcken.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar